Linux RedHat 7.1 på Laptop -

      Toshiba og Dell




Pingvinene er tegnet av Larry Ewing: lewing@isc.tamu.edu . Han har brukt GIMP i arbeidet med dem.


Jeg har for 1-2år siden satt opp Linux på en Toshiba Satellite 320CDS (se her), men selv har jeg ikke hatt noen bærbar før jeg nylig anskaffet en Toshiba Satellite Pro 4280 . En Toshiba Satellite 2180CDT har også vært innom familien en periode.
I tillegg har sønnen min nettopp kjøpt ny bærbar, en Dell Inspiron 8000, så det har blitt rikelig anledning til å installere Linux på bærbare den siste tiden.


Min Toshiba Satellite Pro 4280 har en Mobil Pentium III 500MHz prosessor, 192MB RAM, 20GB Harddisk, Yamaha lydchip (sk. Soundblaster Pro kompatibelt). Det er innebygget modem (Lucent, mars2-chip). Grafikkort er S3 Savage IX med 8MB Video RAM. Skjermen er 14.1" TFT aktiv, og den greier 1024x768 oppløsning med 24bits farge. Laptop'en har innebygget IR (SIR og FIR).

Toshiba Satellite 2180CDT har en 475MHz AMD-K6 prosessor. Vår hadde 128MB RAM og 6GB harddisk. Lydchip'en er av type Maestro. Det er innebygget modem (Lucent, mars2-chip). Grafikkort er S3 Virge/MX med 2MB Video RAM. Skjermen er 12.1" TFT aktiv, den greier 800x600 oppløsning med 24bits farge. Denne Laptop'en har ikke IR.

Juniors Dell Inspiron 8000 har en Mobil Pentium III 650MHz prosessor, 192 MB RAM, 20GB harddisk. Lydchip er at type Maestro3. Det innebyggede modemet er også her Lucent, med mars2-chip. Det er også innebygget 10/100 Intel nettverkskort (mini-PCI). Grafikkortet er et ATI Rage Mobility med 32MB Video RAM. Skjermen er 14.1" TFT aktiv, den greier en imponerende oppløsning på hele 1400x1050 med 24bits farger. Den har innebygget IR (SIR og FIR).

Jeg har brukt RedHat 7.1 , bl.a. fordi den har kjerne 2.4.x og en nokså ny versjon av XFree86 (4.0.3). Dette forenkler installasjon av Linux på maskiner med relativt ny maskinvare. Med kjerne 2.4.x og Xfree86 4.x antar jeg at installasjonen bør gå greit uavhengig av distribusjon.




Toshiba Satellite Pro 4280:


Bios-innstillinger:

På Toshiba kommer du inn i bios ved å trykke <esc> når maskinen starter opp, deretter <F1>. Det er også mulig å gjøre bios-innstillinger fra kontrollpanelet i Windows, og fra "tsetup" i MS-DOS. Du kan også endre innstillinger underveis med "Toshiba Linux Utilities", hvis det er installert.
Ved innstillinger for PC-Card bruker jeg "CardBus/16bit". Hvis du ønsker, kan du velge å boote fra CD under "Boot Priority", men du vil likevel antagelig få problemer med å boote fra RedHat 7.1 installasjons-CD (antagelig fordi CD-rom'en ikke støtter 2.88MB boot-image). Du er derfor henvist til å lage en boot-diskett, du finner boot.img i katalogen images på installasjons-CD'en. Disketten kan du lage fra DOS/Windows med "rawrite" eller fra Linux med "dd".



Installasjon av RedHat 7.1:

Grafikk/skjerm:

Grafisk installasjon går greit. Jeg bruker "Tilpasset installasjon", pass på å få med støtte for bærbare. Skjermkortet blir funnet automatisk, det gjør også skjermen - men her velger jeg istedet "Generic Laptop Display Panel 1024x768". (XFree4-driver er "savage").

Framebuffer gir penere konsoll, særlig på Toshiba'ene. vga=0x305 i den generelle delen av /etc/lilo.conf gir 1024x768 oppløsning i 256 farger på 4280. Vær obs på at framebuffer bruker endel ressurser, og kan gjøre at maskinen blir tregere. Les vesafb.txt i kjerne-dokumentasjonen.

Lydkortet:

Lydchip'en blir også satt opp automatisk under installasjon, det er "ymfpci"-modulen som her benyttes. Lyden i Linux er foreløpig ikke særlig bra på denne maskinen.

Nettverkskortet og PCMCIA:

Sjekk at filen /etc/sysconfig/pcmcia ser omtrent slik ut:

PCMCIA=yes
PCIC=yenta_socket
PCIC_OPTS=
CORE_OPTS=

Nettverkskortet følger ikke med maskinen, men er kjøpt inn separat med tanke på at det skulle virke under Linux. Jeg har valgt SMC 8035TX 10/100 Cardbus , dette virker helt greit. I RedHat settes nettverkskortet opp med "linuxconf" eller "netconf", det er ikke nødvendig å angi navn på modulen som skal brukes. På de fleste andre distribusjoner (eller hvis du har kompilert pcmcia-cs selv) settes nettverket opp i /etc/pcmcia/network.opts.
I kjerne 2.4 ligger drivere for pcmcia i kjernen.

Under oppstart av maskinen, kommer to "beep" når Linux oppdager kortet. Kortet kommer opp automatisk under oppstart, eller når du setter det i maskinen.

Modem:

Det er samme Lucent (mars2) modem-chip'en på alle 3 maskinene. Det må kompileres driver til den enkelte kjerne, hvilket betyr at kildekoden til kjernen må være installert. Du finner siste versjon av denne driveren her: http://www.heby.de/ltmodem (ltmodem-x.xx.tar.gz).
Jeg har ikke hatt problemer med kompilering av denne pakken, bortsett fra at den forlanger at kildekoden til kjernen skal befinne seg i /usr/src/linux. Du må derfor lage en symlink til /usr/src/linux-2.4 (som ev. kan fjernes igjen senere - dersom du ønsker det). Etter korrekt oppsatt driver finner du modemet på /dev/ttyLT0. Jeg finner det praktisk å ha en symlink /dev/ttyS14 -> /dev/ttyLT0, fordi modemet da automatisk kan bli gjenkjent av wvdial og rp3. (Tidligere versjoner av driveren satte opp modemet på /dev/ttyS14.)
Hvis du setter det opp med "wvdialconf" eller med "rp3-config", har du da en enkel jobb. Init-strengene kan se slik ut:

Init1 : ATZ
Init2 : ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 S11=55 +FCLASS=0


IrDA:

Jeg har brukt IrDA i forbindelse med mobiltelefon med modem (Nokia 6210 og Siemens S35i). Du trenger "toshoboe"-modulen for infrarød overføring. (Du kan nok også bruke seriell irda, da må /dev/ttyS0 brukes til dette.)
Toshiba har endret PCI ID på sin IR-chip underveis. Dette medfølger at standard "toshoboe" modul ikke virker på de litt nyere maskinene deres. Man kan rette opp dette for hånd i kjernen før man rekompilerer den, men i RedHat 7.1-kjernen er dette allerede rettet opp slik at modulen virker for begge varianter av Toshiba-IR :-)

Du trenger følgende linjer i /etc/modules.conf:

alias char-major-161 ircomm-tty
alias irda0 toshoboe

I din /etc/sysconfig/irda må du passe på at følgende er med:

IRDA=yes
DEVICE=irda0
DISCOVERY=yes

Du får da kontakt med mobiltelefonen når du starter irda (/etc/rc.d/init.d/irda start|stop|restart)
Husk å skru på irda på mobilen. (Obs! det skrur seg fort av hvis det ikke får noe respons). Dersom du bruker "irdadump" kan du se kommunikasjonen mellom maskin og mobiltelefon.
Mobiltelefon-modemet er etter dette å finne på /dev/ircomm0. Det må settes opp manuellt med f.eks. "rp3-config" eller "kppp".
Siemens S35i bruker helt vanlige init-strenger, dette kan også brukes på Nokia 6210 med vanlig 9.6Kbits/s overføring. Nokia 6210 har mulighet for HSCSD - noe som innebærer høyere overføringshastighet (opptil 38.4Kbits støttes av Telenor) med dertil høyere telefonregning (dobbel takst). Skal du bruke HSCDS på Nokia 6210 blir init-strengene slik:

Init1 : ATZ
Init2 : AT+CBST=81,0,1;+CHSN=6,0,0,0



Hibernering:

Toshiba laptop'ene kan hibernere til RAM i Linux. Med fullt batteri kan maskinen sikkert "sove" en uke i RAM!
Det er her "apm" som benyttes. For at også brukere skal kunne benytte hibernering, har jeg gjort følgende:

"chmod +s /usr/bin/apm"

Nyttige kommandoer er da "apm -m", denne viser hvor mange prosent det er igjen av batteriet, "apm -s" vil la maskinen hibernere til RAM. Et trykk på power-knappen vekker den opp igjen.

Usb:

Jeg har et Kodak DC280 digitalt fotoapparat. Dette virker greit i Linux. Jeg har lagt inn "modprobe dc2xx" sist i min /etc/rc.d/rc.local, så slipper jeg å tenke på denne modulen noe mer. Forat også brukere skal ha tilgang til kameraet, gjør jeg følgende:

chmod 666 /dev/usb/dc2xx*

Du får en melding i "dmesg" når kameraet blir funnet.
Nå er det bare å koble til kameraet, starte gphoto og konfigurere med riktig kamera og bruk av /dev/usb/dc2xx0.

Toshiba Linux Utilities:

Dette er nyttige verktøy for å kontrollere strømsparing på Toshiba laptops. Du finner Toshiba Linux Utilities her: http://www.buzzard.org.uk/toshiba.
Jeg har brukt "toshutils-1.9.10.tar.gz". Jeg får kompileringsfeil med denne, derfor gjør jeg følgende endring i src/toshiba.h, linje 75:

#include<asm/init.h> rettes til:
#include<linux/init.h>

Etter dette bør "toshutil"kompilere greit.
Denne pakken kompilerer en "toshiba" modul, som den forsøker å legge inn i katalogen "misc" i modulene dine. Denne modulen er nødvendig for å kunne regulere strømsparingen under kjøring i Linux. I kjerne 2.4 er nå "toshiba" modulen kommet med, og den er med i standard RedHat 7.1 kjerne. Derfor fjerner du bare den modulen som pakken legger inn: /lib/modules/2.4.2-2/misc/toshiba.h (eller bare en fil som heter "misc" dersom ikke katalogen misc fantes når du installerte pakken).
Programmene "wmtuxtime" og "tuxtimeconf" må kjøres fra X.

"toshparm" er en annen liten pakke med "utilities" for å styre CPU-hastighet, LCD-belysning og høyttalervolum - og som kan brukes fra kommandolinjen, denne finner du her: http://www.mattdm.org/misc/toshparm/.




Toshiba Satellite 2180CDT:

Mye av det som er sagt for Toshiba Satellite Pro 4280 gjelder også for denne maskinen. Oppsettet i bios er det samme. Likeledes oppsettet av Lucent-modemet, hibernering, usb, Toshiba Linux Utilities og PCMCIA nettverkskort. Denne laptop'en har dessverre ikke IR, men jeg kan koble min Nokia 6210 mobiltelefon med datakabel til serieporten (/dev/ttyS0). Det settes der opp på vanlig måte, med samme init-strenger som ved bruk av IrDA.


Installasjon av RedHat 7.1:

Grafikk/skjerm:

Grafisk installasjon går greit. Jeg bruker "Tilpasset installasjon", pass på å få med støtte for bærbare. Skjermkortet blir funnet automatisk, det gjør også skjermen. Velg så en oppløsning på 800x600 med 24bits farger. XFree3 blir brukt ved installasjonen, du kan senere bruke XFree4 hvis du heller ønsker det. Da endrer du bare /etc/X11/X slik at den peker på /usr/X11R6/bin/XFree86.(XFree4-driver er "s3virge").

Bruk av framebuffer gir penere konsoll, men det bruker endel ressurser og gjør maskinen tregere. På 2180 kan du f.eks. bruke vga=0x303 i den generelle delen av /etc/lilo.conf - noe som gir 800x600 i 256 farger i konsollet. Husk å kjøre "lilo" etter endringer i /etc/lilo.conf. Les vesafb.txt i kjerne-dokumentasjonen.

Lydkortet:

Lydchip'en blir også satt opp automatisk under installasjon, det er "maestro"-modulen som her benyttes.




Dell Inspiron 8000:

Bios-innstillinger:

IrDA porten må enables på Dell-maskinen. Du trykker <F2> ved oppstartsbilledet for å komme inn i bios. Jeg har valgt FIR, og jeg har valgt COM2 som port. Dette er /dev/ttyS1 i Linux.

Installasjon av RedHat 7.1:

Grafikk/skjerm:

Grafisk installasjon går greit. Jeg bruker "Tilpasset installasjon", pass på å få med støtte for bærbare. Skjermkortet blir funnet automatisk, det gjør også skjermen. Velg så f.eks. oppløsning på 1400x1050 med 24bits farger. (XFree4-driver er "r128").

Framebuffer gir penere konsoll, vga=0x305 i den generelle delen av /etc/lilo.conf gir 1024x768 oppløsning, og du får en fin "oppstarts-pingvin" på kjøpet.
Framebuffer bruker mye ressurser, og gjør maskinen tregere. Les vesafb.txt i kjerne-dokumentasjonen.

Lydkortet:

Lydchip'en blir også satt opp automatisk under installasjon, det er "maestro3"-modulen som her benyttes.

PCMCIA:

Sjekk at filen /etc/sysconfig/pcmcia ser slik ut:

PCMCIA=yes
PCIC=yenta_socket
PCIC_OPTS=
CORE_OPTS=


PCMCIA settes opp som på Toshiba'ene. Siden Dell Inspiron 8000 har mini-PCI nettverkskort, har jeg bare såvidt testet at PCMCIA-nettverkskortet virket som forventet.

Actiontec 10/100 mini-PCI nettverkskort:

Kortet virker helt greit. I RedHat 7.1 settes det opp automatisk under installasjonen med "eepro100" modulen. Driveren er nokså "buggy" mht. apm, det finnes et lite script som kan fikse dette ved at det kjøres i forbindelse med apm. Du kan ev. også forsøke "e100" modulen.

Modem:

Dette settes opp som på Toshiba-maskinene.

IrDA:

Jeg har testet IrDA i forbindelse med mobiltelefon med modem (Nokia 6210 og Siemens S35i).
Du trenger følgende linjer i /etc/modules.conf:

alias tty-ldisc-11 irtty
alias char-major-161 ircomm-tty

I din /etc/sysconfig/irda må du passe på at følgende er med:

IRDA=yes
DEVICE=/dev/ttyS1
DISCOVERY=yes

Du får da kontakt med mobiltelefonen når du starter irda (/etc/rc.d/init.d/irda start|stop|restart)
Husk å skru på irda på mobilen. (Obs! det skrur seg fort av hvis det ikke får noe respons). Dersom du bruker "irdadump" kan du se kommunikasjonen mellom maskin og mobiltelefon.
Mobiltelefon-modemet er etter dette å finne på /dev/ircomm0. Det må settes opp manuellt som beskrevet under Toshiba Satellite Pro 4280.

Hibernering:

Dell-maskinen kan hibernere til en særskilt laget disk, eller til minne. Det er enkelte problemer i denne sammenhengen, særlig med det innebyggede nettverks-kortet, en bug i driveren (eepro100). Jeg skal ikke gå nærmere inn inn på dette her, men det finnes et script som kan kjøres i denne sammenhengen i forbindelse med apm.

Usb:

Dette settes opp som på Toshiba Satellite Pro 4280.




Konfigurasjons-filer:

XF86Config-4 og /etc/modules.conf for Toshiba Satellite Pro 4280, for Toshiba Satellite 2180CDT og for Dell Inspiron 8000 finner du her .




Kommentarer til denne siden? Feil eller mangler? Noe som ikke virker? mailto:haarbye@online.no





Denne siden er oppdatert 06.09.2001